Διάρθρωση προγράμματος ΜΒΑ με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο University of Athens MBA απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 16 μαθημάτων ομαδοποιημένων σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους οι φοιτητές μας επιλέγουν τον αριθμό των θεματικών ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν κατά την χρονιά που ακολουθεί. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώνουν την γραμματεία του University of Athens MBA αν θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα μίας ή δύο θεματικών ενοτήτων.
Τα μαθήματα των θεματικών ενοτήτων του ΜΒΑ με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας παρακολουθούνται με συγκεκριμένη σειρά η οποία παρουσιάζεται στη συνέχεια αυτής της σελίδας. Η προβολή των θεματικών ενοτήτων που ακολουθεί περιλαμβάνει τόσο την συνοπτική, όσο και την αναλυτική παρουσίαση τους.
Συνοπτική παρουσίαση προγράμματος σπουδών

Θεματική Ενότητα Ι: Ποσοτική Ανάλυση και Οικονομικά για Διοικητικά Στελέχη
Χειμερινό εξάμηνο
- Παρουσίαση και Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων
- Εφαρμοσμένη Στατιστική για Στελέχη Επιχειρήσεων
Εαρινό εξάμηνο
- Επιχειρησιακή Αναλυτική
- Οικονομικά για Διοικητικά Στελέχη
Θεματική Ενότητα ΙΙ: Λήψη Χρηματοοικονομικών Αποφάσεων στον Τομέα Υγείας
Χειμερινό εξάμηνο
- Χρηματοοικονομική Διοίκηση
- Οικονομικά της Υγείας
Εαρινό εξάμηνο
- Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας
- Διαχείριση Κινδύνων στην Υγεία


Θεματική Ενότητα ΙΙΙ: Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων
Χειμερινό εξάμηνο
- Διοίκηση Επιχειρήσεων
- Διοίκηση Μάρκετινγκ
Εαρινό εξάμηνο
- Στρατηγική Επιχειρήσεων
- Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
Θεματική Ενότητα ΙV: Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα
Χειμερινό εξάμηνο
- Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
- Συστήματα Υγείας και Στρατηγικός Προγραμματισμός
- Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα
Εαρινό εξάμηνο
- Φαρμακοοικονομία
- Εφαρμοσμένα Θέματα στο Τομέα της Υγείας
- Εξαγορές και Στρατηγικές Συμμαχίες στη Φαρμακοβιομηχανία
Οι φοιτητές στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας IV επιλέγουν δύο από τα τρία προσφερόμενα μαθήματα κάθε εξαμήνου ανάλογα με το αν επιθυμούν να εστιάσουν αποκλειστικά στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» ή να εμβαθύνουν στην «Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα».

Αναλυτική παρουσίαση προγράμματος σπουδών
(Module I: Quantitative Analysis and Business Economics)
Η Θεματική Ενότητα «Ποσοτική Ανάλυση και Οικονομικά για Διοικητικά Στελέχη» έχει σκοπό να παράσχει το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων ποσοτικών μεθόδων και οικονομικής θεωρίας σε στελέχη επιχειρήσεων, ή, γενικότερα σε κάθε ενδιαφερόμενο που σκοπεύει να απασχοληθεί σε τομείς που αφορούν την λειτουργία της επιχείρησης με την ευρεία έννοια του όρου. Η ύλη της συγκεκριμένης Θεματικής Ενότητας συνδυάζει την θεωρία με την πράξη, με την μελέτη πραγματικών περιπτώσεων και εφαρμογών.
Η ΘΕ περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Στο μάθημα «Παρουσίαση και Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων» αρχικά θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι λογιστικές καταστάσεις (Ισολογισμός, Κατάσταση αποτελεσμάτων, Κατάσταση ταμειακών ροών, Κατάσταση μεταβολής ιδίων κεφαλαίων) και στην συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και ευρέως διαθέσιμων προγραμμάτων (όπως είναι το Microsoft Excel) θα αναλυθούν οι καταστάσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Λογιστική πληροφόρηση
- Ισολογισμός
- Κατάσταση Αποτελεσμάτων
- Κατάσταση Ταμειακών Ροών
- Χρηματοοικονομική ανάλυση
- Ανάλυση Κοινού Μεγέθους
- Αριθμοδείκτες
- Προβλεπτικές Λογιστικές Καταστάσεις
Το μάθημα «Εφαρμοσμένη Στατιστική για Στελέχη Επιχειρήσεων» έχει στόχο να εισάγει τους φοιτητές στη Στατιστική σκέψη. Γίνεται μια εισαγωγή στην διαχείριση, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων με μεθοδολογίες περιγραφικής Στατιστικής. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση μεθοδολογιών Στατιστικής Συμπερασματολογίας, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για χαρακτηριστικά ενός ή περισσοτέρων πληθυσμών και τη σχέση μεταξύ τους. Με τη βοήθεια του λογισμικού Microsoft Excel, θα γίνει η εφαρμογή των μεθόδων σε διάφορα προβλήματα διοίκησης οικονομικών μονάδων και οργανισμών με δεδομένα που αντιστοιχούν σε πραγματικές καταστάσεις. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Εισαγωγή στα δεδομένα και τη διαχείριση επιχειρησιακών προβλημάτων.
- Οι έννοιες πληθυσμός και δείγμα και τα εργαλεία περιγραφικής ανάλυσης δεδομένων.
- Διαστήματα Εμπιστοσύνης και μελέτες περίπτωσης.
- Έλεγχοι υποθέσεων για διοικητικές αποφάσεις
- Ανάλυση διακύμανσης στο οικονομικό περιβάλλον
- Βιοστατιστική για την ειδίκευση της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείαw
Το μάθημα «Οικονομικά για Διοικητικά Στελέχη» πραγματοποιεί επισκόπηση των βασικών αρχών που διέπουν την οικονομική δραστηριότητα και την κατανόηση του ρόλου των μακροοικονομικών εργαλείων και πολιτικών. Στη συνέχεια, εξετάζονται τα διαχρονικά μακροοικονομικά υποδείγματα και συνδέεται η οικονομία μίας χώρας με το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Βασικές έννοιες οικονομικών
- Πληθωρισμός και επιτόκια
- Οικονομικοί κύκλοι
- Χρήμα και τραπεζικό σύστημα
- Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα
Το μάθημα «Επιχειρησιακή Αναλυτική» πραγματεύεται εισαγωγικά ζητήματα επιχειρηματικής αναλυτικής (Business analytics), δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Με τη βοήθεια του λογισμικού Microsoft Excel, θα γίνει η εφαρμογή των μεθόδων σε διάφορα προβλήματα διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών με δεδομένα που αντιστοιχούν σε πραγματικές καταστάσεις και θα γίνουν οι σχετικές προβλέψεις. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ανάλυση παλινδρόμησης και τάσεις στα δεδομένα
- Ερμηνεία και αξιολόγηση αποτελεσμάτων παλινδρόμησης
- Εισαγωγή στις τεχνικές προβλέψεων
- Μέθοδοι προβλέψεων για οικονομικές και επιχειρηματικές αποφάσεις
- Προβλεπτικές λογιστικές καταστάσεις
- Διατύπωση προβλημάτων
(Module II: Financial Decision Making in Healthcare)
Η Θεματική Ενότητα «Λήψη Χρηματοοικονομικών Αποφάσεων στον Τομέα Υγείας» έχει ως στόχο την παρουσίαση της θεωρίας οικονομικής αξιολόγησης, όπως αυτή εφαρμόζεται στον τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης και να μελετήσει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
Η ΘΕ περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Το μάθημα «Χρηματοοικονομική Διοίκηση» σκοπεύει στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου και έντονα ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Διαχρονική αξία του χρήματος
- Κόστος κεφαλαίου
- Προϋπολογισμός επενδύσεων κεφαλαίου
- Κεφαλαιακή διάρθρωση
- Μερισματική πολιτική
Το μάθημα «Οικονομικά της Υγείας» πραγματοποιεί αναλυτική επισκόπηση των οικονομικών θεωριών και μεθόδων που αποβλέπουν στην αποτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων στον τομέα της υγείας. Εξετάζεται το Μακρο και Μικρο Οικονομικό πλαίσιο των οικονομικών υγείας και συζητούνται τα χαρακτηριστικά του «Αγαθού Υγεία» και η συμβολή του στην παραγωγικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Έννοια και αντικείμενο των Οικονομικών της Υγείας
- Θεσμικές μεταρρυθμίσεις, Ισότητα, Αποδοτικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη
- Προσφορά και Ζήτηση υπηρεσιών υγείας.
- Παραγωγικότητα στην υγεία
- Υγειονομικό δυναμικό στον τομέα υγείας
- Μέθοδοι μέτρησης της Ποιότητα Ζωής
- Κοινωνικό-οικονομική αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας
- Οικονομική κρίση και ανισότητες υγείας.
Στο μάθημα «Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας» παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι οικονομικής αξιολόγησης υπηρεσιών και παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας. Αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο της μέτρησης της οικονομικής αποδοτικότητας στην υγεία και παρουσιάζονται τα διαθέσιμα αναλυτικά εργαλεία για την οικονομική αξιολόγηση. Τα θέματα που καλύπτονται είναι:
- Αξιολόγηση δημοσιών επενδύσεων και ανάλυση κόστους – οφέλους στην υγεία
- Προεξοφλητικό επιτόκιο
- Διανομή εισοδήματος και κοινωνικές δαπάνες
- Αποτίμηση εκβάσεων υγείας και μη αγοραίων αγαθών
- Κοστολόγηση υπηρεσιών υγείας
- Μέθοδοι ανάλυσης κόστους - αποδοτικότητας/χρησιμότητας
- Εφαρμοσμένες μέθοδοι αξιολόγησης της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας υγειονομικών μονάδων
Στο μάθημα «Διαχείριση Κινδύνων στην Υγεία» αναλύονται θέματα που αφορούν στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας. Συζητούνται οι μέθοδοι για την αξιολόγησή και ανάλυση των κινδύνων και η λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα με τη χρήση πρακτικών εφαρμογών που αφορούν στα συστήματα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Κίνδυνος και αβεβαιότητα,
- Αξιολόγηση των κινδύνων της παροχής υπηρεσιών Υγείας
- Επιστήμη των αποφάσεων και μοντέλα προσομοίωσης
- Δένδρα αποφάσεων
- Μαρκοβιανές αλυσίδες
- Επιδημιολογικά μοντέλα
- Δημιουργία προσομοιώσεων με τη χρήση υπολογιστικών φύλων
- Μέθοδοι ανάλυσης ευαισθησίας, deterministic & probabilistic.
(Module III: Managerial Decision Making)
Η Θεματική Ενότητα «Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων» έχει σκοπό να παράσχει το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων ως προς τη διαδικασία λήψης απόφασης σχετικά με την οργάνωση, διοίκηση και στρατηγική μιας επιχείρησης, εξετάζοντας τη διοίκηση ανθρώπινων πόρων και το μάρκετινγκ. Η ύλη της συγκεκριμένης Θεματικής Ενότητας συνδυάζει την θεωρία με παραδείγματα και με την μελέτη πραγματικών περιπτώσεων και εφαρμογών.
Η ΘΕ περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Το μάθημα «Διοίκηση Επιχειρήσεων» είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει εφαρμοσμένες γνώσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν άμεσα στους χώρους εργασίας. Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές εισάγονται στην έννοια και την σημασία του μάνατζμεντ και της ηγεσίας σε μια σύγχρονη επιχείρηση με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Οι βασικές αρχές μάνατζμεντ
- Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα διοικητικά στελέχη
- Ο ρόλος του μάνατζερ στη σύγχρονη επιχείρηση και οι βασικές λειτουργίες του μάνατζμεντ
- Τα διαφορετικά στυλ ηγεσίας
- Η διαδικασία λήψης αποφάσεων
Ο σκοπός του μαθήματος «Διοίκηση Μάρκετινγκ» είναι η εισαγωγή των εκπαιδευομένων στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων στις βασικές αρχές και τα εργαλεία του Μάρκετινγκ. Ο τομέας του Μάρκετινγκ αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα μιας οικονομικής μονάδας, καθώς διαχειρίζεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Βασικές έννοιες Μάρκετινγκ
- Ανάλυση περιβάλλοντος Μάρκετινγκ
- Βασικές αρχές συμπεριφοράς καταναλωτή
- Τμηματοποίηση αγοράς και τοποθέτηση προϊόντος
- Έρευνα μάρκετινγκ και αγοραστική συμπεριφορά καταναλωτών
- Μίγμα μάρκετινγκ (προϊόν, τιμή, διάθεση, προβολή και προώθηση)
- Στρατηγικό μάρκετινγκ
- Σχεδιασμός, οργάνωση και έλεγχος μάρκετινγκ
Το μάθημα «Στρατηγική Επιχειρήσεων» είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει εφαρμοσμένες γνώσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν άμεσα στους χώρους εργασίας. Ταυτόχρονα, προωθείται η εξέταση ενός συνόλου από έννοιες, μεθόδους και εργαλεία για τη διαμόρφωση της στρατηγικής μιας επιχείρησης και την υλοποίησή της. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να αναλύουν το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης και να εφαρμόζουν έννοιες και θεωρίες που αναφέρονται στην χάραξη και εφαρμογή επιχειρησιακών στρατηγικών. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Θεωρίες οργάνωσης
- Ανάλυση εξωτερικού περιβάλλοντος και ανταγωνισμού, εκτίμηση ευκαιριών και απειλών
- Ανάλυση εσωτερικού περιβάλλοντος, αξιολόγηση δυνάμεων και αδυναμιών
- Διαμόρφωση και υλοποίηση στρατηγικής
Το μάθημα «Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων» βοηθά στην κατανόηση των εννοιών, του περιεχομένου και των συγχρόνων εξελίξεων της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το πολυτιμότερο ίσως κεφάλαιο μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, καθώς είναι ο παράγοντας που βοηθά μια επιχείρηση να ξεχωρίσει. Η επιχείρηση στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον βασίζεται όχι μόνο στις γνώσεις και τις δεξιότητες των εργαζομένων της, αλλά και στη δέσμευσή τους με την εργασία, τους συναδέλφους τους και την αποστολή της επιχείρησης. Κατά συνέπεια, η διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία κάθε οργανισμού. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Η λειτουργία της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων
- Η ανάλυση και περιγραφή των θέσεων εργασίας
- Ο προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού
- Πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την στελέχωση των επιχειρήσεων και οργανισμών με ανθρώπινο δυναμικό
- Εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων
- Παροχή κινήτρων και αξιολόγηση προσωπικού
- Πολιτική και συστήματα αμοιβών
(Module IV: Healthcare Management and Pharmaceutical Business)
Η Θεματική Ενότητα «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα» ασχολείται με δύο θεματικά πεδία: ι) της Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και ιι) της Φαρμακευτικής Επιχειρηματικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέξουν τέσσερα από έξι προσφερόμενα μαθήματα.
Το μάθημα «Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας» εξετάζει τις βασικές αναλυτικές μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται προκειμένου να αξιολογηθούν οι νέες Βιοϊατρικές τεχνολογίες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το μάθημα αναμένεται να καλύψει τις ακόλουθες ενότητες:
- Συστήματα, πολιτικές και κριτήρια αξιολόγησης καινοτομίας ανά τον κόσμο
- Πολιτικές εξορθολογισμού των δαπανών έναντι στρατηγικών απόδειξης της αξίας των καινοτομιών
- Τύποι κλινικών μελετών και μέτρα κλινικής αξιολόγησης
- Μετα-αναλύσεις και αξιολόγηση κλινικών μελετών
- Φαρμακο-επιδημιολογικά μέτρα κλινικής αξιολόγησης
- Εφαρμογή της φαρμακο-οικονομίας στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών
- Πρακτική εφαρμογή αξιολόγησης τεχνολογιών για την Ελλάδα.
Στο μάθημα «Συστήματα Υγείας και Στρατηγικός Προγραμματισμός» εξετάζονται οι στόχοι, η οργάνωση, διοίκηση και χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Γίνεται αναφορά στις τυπολογίες και στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας διακρίνοντας ανάμεσα στο Αγγλοσαξονικό (Beveridge), το Ηπειρωτικό (Bismark), το Σκανδιναβικό και το Νοτιο- Ευρωπαϊκό πρότυπο. Χρησιμοποιούνται δείκτες (Performance Indicators) για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας, ποιότητας, και πρόσβασης (ισότητας) των συστημάτων υγείας. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν:
- Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την πολιτική υγείας
- Δείκτες Υγείας και Μακρο-οικονομικό πλαίσιο
- Χρηματο-οικονομικές διαστάσεις των συστημάτων υγείας
- Αποδοτικότητα, Ισότητα, Αποτελεσματικότητα και Ποιότητα των υπηρεσιών υγείας
- Συγκριτική αξιολόγηση των συστημάτων υγείας
Το μάθημα «Φαρμακευτική επιχειρηματικότητα» αποβλέπει στην εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών με τις έννοιες της αναγνώρισης, ανίχνευσης και αποτίμησης των ευκαιριών που αναφαίνονται στον κλάδο του φαρμάκου. Η σύγχρονη έρευνα σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που βασίζεται στην καινοτομία και τις νέες μορφές οργάνωσης και διοίκησης μιας φαρμακευτικής Εταιρείας. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Έννοια και Εντοπισμός Επιχειρηματικών Ευκαιριών
- Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στο φάρμακο
- Επιχειρηματική Βιωσιμότητα και Στρατηγικός Σχεδιασμός
- Ομάδες Επιχειρηματικής κρούσης (Task Forces)
- Διεθνής Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνισμός
- Μελέτες Επιτυχημένης Επιχειρηματικότητας (Case studies)
Το μάθημα «Φάρμακο-Οικονομία» επικεντρώνεται στη διερεύνηση των οικονομικών προβλημάτων της παραγωγής, διανομής, και αριστοποίησής στην κατανομή των πόρων στον τομέα του φαρμάκου. Οι έννοιες της οικονομικής και κοινωνικής αξίας του φαρμάκου αναλύονται και προτείνονται μέθοδοι για την ποσοτική αποτίμηση τους. Εξετάζεται αναλυτικά η ζήτηση και η προσφορά φαρμάκων καθώς και οι συνθήκες της αγοράς. Έμφαση δίδεται στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την τιμολόγηση, αποζημίωση και αξιολόγηση της τεχνολογίας των νέων θεραπειών. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Συγκριτική ανάλυση και παρουσίαση των φαρμακευτικών συστημάτων
- Μακρο-οικονομικές αναλύσεις του φαρμακευτικού κλάδου.
- Πολιτικές ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης (Υποχρεωτικές εισφορές Claw-back και Rebate)
- Πολιτικές που αφορούν την Τιμολόγηση και Αποζημίωση των φαρμάκων στην Ευρώπη
- Μοντέλα αξιολόγησης ΑΤΥ (NICE/HAS/IQUIK/VALETTA/BENELUX/)
- Μνημόνια Συνεργασίας (Managed Entry Agreements)
- Πολιτικές για τα Γενόσημα, Βιομοειδή, και Πρωτότυπα
Στο μάθημα «Εφαρμοσμένα θέματα στο χώρο της υγείας» αναλύονται εξειδικευμένα θέματα και δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένα θέματα όπως:
- Συγκριτική ανάλυση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη
- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα συστήματα υγείας
- «Καταστροφικές δαπάνες» στην υγεία
- Ανάλυση της αποδοτικότητας και της Παραγωγικότητας των Νοσοκομειακών μονάδων
- Ανισότητές Υγείας
- Οικονομία και Πανδημία. Οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19
- Τιμολόγησή και αποζημίωση των φαρμάκων στην Ευρώπη.
- Η συμβολή της καινοτομίας στην υγεία
- Επιχειρηματικότητα και υγεία
Το μάθημα «Εξαγορές και Στρατηγικές Συμμαχίες στη Φαρμακοβιομηχανία» εστιάζει στους λόγους και τις επιτυχημένες πρακτικές πραγματοποίησης συγχωνεύσεων, εξαγορών και στρατηγικών στη φαρμακοβιομηχανία. Τονίζονται τα χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής διοίκησης αλλαγών μετά από μια συγχώνευση, εξαγορά ή στρατηγική συμμαχία, αναφέρονται τα συνήθη λάθη και σημειώνονται τα σημεία αξιολόγησης επιτυχίας των συγχωνεύσεων, εξαγορών και στρατηγικών συμμαχιών στη φαρμακοβιομηχανία. Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν τα εξής:
- Διοίκηση αλλαγών στη φαρμακοβιομηχανία
- κτυα και διεισδυτικότητα φαρμακευτικών επιχειρήσεων
- αγορές και συγχωνεύσεις φαρμακοβιομηχανιών
- Στρατηγικές συμμαχίες φαρμακοβιομηχανιών
Οι φοιτητές του ΜΒΑ με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας IV, επιλέγουν δύο από τα τρία προσφερόμενα μαθήματα κάθε εξαμήνου ανάλογα με το αν επιθυμούν να εστιάσουν αποκλειστικά στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» ή να εμβαθύνουν στην «Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα».
Σε κάθε μάθημα αντιστοιχούν 7,5 διδακτικές πιστωτικές μονάδες σύμφωνα με το European Credit Transfer System (ECTS). Αναλογικά, σε κάθε θεματική ενότητα αντιστοιχούν 30 ECTS. Στο σύνολο του προγράμματος αντιστοιχούν 120 ECTS, δηλαδή ο μέγιστος αριθμός που αφορά μεταπτυχιακά προγράμματα.
Σύμφωνα µε τα βασικά χαρακτηριστικά του European Credit Transfer and Accumulation System, 60 πιστωτικές μονάδες κατανέμονται σε φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους πλήρους φοίτησης, είτε προπτυχιακού είτε μεταπτυχιακού επιπέδου.
Κατ’ επέκταση, δεν μπορεί ένα άτομο που φοιτά στο University of Athens MBA να παρακολουθήσει σε ένα ακαδημαϊκό έτος θεματικές ενότητες που αθροίζουν περισσότερες των 60 διδακτικών πιστωτικών μονάδων.