

23 Νοεμβρίου 2022
Ενεργειακή - κλιματική κρίση και πληθωρισμός: η επόμενη μέρα
Συμμετέχοντες
Νικόλαος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ
Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του University of Athens MBA
Αναστάσιος Παππάς, Δόκτωρ, Επικεφαλής του Τμήματος Μελετών του Εθνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και διδάσκων στο University of Athens MBA
Περιγραφή
Πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών μελών του University of Athens MBA NETwork και όχι μόνο, διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του Business Series με επίκεντρο το επίκαιρο θέμα «Ενεργειακή – κλιματική κρίση και πληθωρισμός: η επόμενη μέρα»!
Θέματα συζήτησης:
-
Η εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη
-
Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και ελληνική οικονομία
-
Κλιματική κρίση και ενεργειακή μετάβαση
-
Επιπτώσεις της ενεργειακής - κλιματικής κρίσης και του πληθωρισμού στις επιχειρήσεις
-
Η επόμενη ημέρα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία
Οι ομιλητές με ιδιαίτερα εύστοχο και αποτελεσματικό τρόπο προσέγγισαν το θέμα από πολλές οπτικές γωνίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Ο κύριος Βέττας αναφέρθηκε στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ένταση της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, στην ενεργειακή εξάρτηση και στο μερίδιο εισαγωγών από τη Ρωσία και στα κανάλια μετάδοσης των υψηλών ενεργειακών τιμών στην οικονομία.
Ο κύριος Παπανδρέου εστίασε στην κλιματική αλλαγή και στις οικονομικές επιπτώσεις, στη σχέση ενεργειακής κρίσης με ενεργειακή μετάβαση και στην ενεργειακή κρίση και την κλιματική πολιτική.
Ο κύριος Παππάς αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι αναπτυγμένες οικονομίες διένυσαν μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, στους αποσταθεροποιητικούς μηχανισμούς του αντιπληθωρισμού και στις πληθωριστικές πιέσεις μετά τον έλεγχο της πανδημίας (logistics bottlenecks).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εκτός ατζέντας τοποθέτηση του Ακαδημαϊκού Συντονιστή του University of Athens MBA Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου σχετικά με την σύνδεση της πολύ μεγάλης αύξησης των ποσοστών κατάθλιψης στον πληθυσμό, με την καταναλωτική συμπεριφορά και τον πληθωρισμό.